De vereniging

Oorspronkelijk organiseerde de vereniging "Henri 1er Beauclerc" de eerste middeleeuwse markt.


 Aan het einde van deze eerste markt wilde Gilles de Champ (vice-voorzitter van het syndicaat d'Initiative de Domfront) dit avontuur voort te zetten en werd ondersteund door vrijwilligers en liefhebbers van de geschiedenis van Domfront. Hij creëerde in 1993 een vereniging wet 1901, "de middeleeuwen van Domfront ".

De doelstellingen van de vereniging zijn talrijk en beogen het bedenken, organiseren, promoten, uitvoeren van demonstraties en activiteiten in middeleeuwse aard gericht op de ontwikkeling van het Domfronts erfgoed.
De vereniging bestaat uit een Raad van bestuur waarvan de leden zijn onderverdeeld in verschillende commissies: troepen, ambachtslieden, decoratie, kostuums, restauratie, communicatie en logistiek.

Verscheidene maanden van onderzoek zijn nodig om het definitieve programma te ontwikkelen. Voor dit alles, voeren wij onderzoeken uit met behulp van internet, vezoeken andere middeleeuwse feesten (Dinan, Bayeux, Souvigny, Moncontour, enz...) maar ook doen wij mee aan de salon dwazen van geschiedenis in Pontoise die door de F.F.S.H. wordt georganiseerd

Ons evenement vindt om de twee jaar plaats (oneven jaar), het eerste weekend van augustus in het hart van de Cité Mediévale (middeleeuws centrum) van Domfront. Met zijn authentiek karakter en zijn vele geplaveide straatjes, vakwerkhuizen en burcht uit de 12e eeuw, leent het zich heerlijk om onze markt van ambachtslieden te organiseren die met straatanimaties worden opgeleukt. 


Rondom de burcht zetten we middeleeuwse kampen op (met het dagelijks en militair leven), educatieve animaties voor kinderen en een riddertoernooi. Er komen ook ambachtslieden om oude technieken te doen herleven (als voorbeeld voor de afgelopen jaren: werklui met oude bouwtechnieken, maar ook makers van gebrandschilderd glas). 

 

1995 : Gilles de Champ, bedenker van de middeleeuwse Domfront en eerste president

1998 : Béatrice Bizet

2001 : laatste jaarlijkse middeleeuwsfeest
2003 : Bernard Lecarpentier
Van 2005 tot 2015 : Bernard Lecarpentier en Marcel Folliot

Van 2016 tot 2017 : Marcel Folliot en Emmanuel Fourré
sinds 2017 : Marcel Folliot en Nathalie Sauré